Menu

Jak vybrat klimatizaci do bytu?

Znáte to, přijde léto, teploty stoupají a váš byt se promění v saunu. Když už nepomáhá větrání ani větrák nastává chvíle pro pořízení klimatizace. Klimatizací je ale moře. Jak vybrat tu správnou a na co se při výběru zaměřit?

1. Velikost jednotky

První a zásadní faktor při výběru klimatizace je velikost jednotky. Klimatizace může být dodávána v různých konfiguracích, buď jako jednotka s jedním vnitřním zařízením (Split), nebo jako více vnitřních jednotek (Multisplit).

Multisplit klimatizace může poskytnout tepelnou pohodu po celý rok pro byty, kde je potřeba ochladit více místností. Je však třeba mít na paměti, že venkovní jednotka pro Multisplit je často větší a zabírá více místa. Přemýšlejte proto nejen na umístění uvnitř, ale především nad tím, kam dáte vnější jednotku.

2. Výkon klimatizace

Dalším faktorem je správný výkon klimatizace. Pomocí jednoduchého vzorce lze stanovit optimální potřebný výkon:

Pro každý 1m3 je třeba 30 wattů chladícího výkonu. Pokud máte například místnost o rozměrech 3m x 5m x 2m = 30m3 x 30 = 900W = 0,9 kW chladícího výkonu. Takto si jednoduše spočítáte potřebný výkon. Důležité je však také zohlednit tepelné zatížení prostoru, což může zahrnovat kvalitu izolace, velikost oken, počet osob a přítomnost tepelných zdrojů. Pro jistotu tedy přidejte vždy malou rezervu.

3. Hlučnost klimatizace

Hlučnost klimatizace může výrazně ovlivnit vaše pohodlí. To je obzvlášť důležité, pokud potřebujete klimatizovat přes noc. Moderní klimatizační jednotky jsou obvykle navrženy tak, aby byly co nejméně hlučné, ale stále je dobré mít to na zřeteli. Podívejte se na údaje výrobce ohledně kompresoru, který bývá hlavním zdrojem hluku a vyberte klimatizaci, která bude co nejtišší.

4. Spotřeba klimatizace

Spotřeba klimatizace ovlivňuje nejen vaše účty za energii, ale i životní prostředí.

Porovnávejte energetické třídy klimatizací a zvažte investici do zařízení s vyšší energetickou efektivitou. I když se na první pohled může zdát dražší, dlouhodobě ušetříte a pomůžete snížit ekologickou stopu.

Kromě výše uvedených hledisek se můžete zaměřit i na další, jako je odvlhčování vzduchu, chytré ovládání, časovač ad. Nezapomeňte také na profesionální instalaci, která zajistí optimální výkon a dlouhou životnost vaší jednotky.

Už víte, jak vybrat správnou klimatizaci, nebo stále váháte? Napište nám nebo zavolejte. Rádi vám poradíme a pomůžeme, aby vás horko už netrápilo.

Přejít na nabídku klimatizací


Přidejte Váš názor


Komentáře k článku - Zatím nejsou žádné komentáře

René Janoušek

Jsem specialista na klimatizace, vzduchotechniku a tepelná čerpadla. Rád vám v této oblasti poradím. Kontaktujte mne.

Kategorie článků