Menu

Jak vybrat klimatizaci do podkroví?

Podkrovní prostory a byty nabízí často úžasné prostředí pro život. Obávaným strašákem je ale často letní horko, které dokáže podkroví proměnit v peklo. V takovém případě je vhodné pořídit klimatizaci. Vzhledem k různým faktorům, jako je omezený prostor, teplotní variace či ventilace, je důležité pečlivě vybrat ten správný typ. Ukážeme vám, jak na to.

Specifika klimatizace v podkroví

Podkroví je často nýchylně k extrémním teplotním výkyvům kvůli izolaci a umístění, což vyžaduje klimatizaci s schopností efektivního chlazení. (V zimním období může s pomocí tepelného čerpadla zároveň posloužit k ohřevu.) Dále je nutné brát v úvahu omezený prostor pro instalaci zařízení a potřebu vhodného odvětrání.

Mobilní klimatizace může být lákavou možností pro svou skladnost a přenosnost, v případě podkroví je systém Split často lepší volbou. Split systém umožňuje umístění jednotky venku, což uvolňuje vnitřní prostor a minimalizuje hlučnost.

Potřebný výkon

Výběr správného výkonu klimatizační jednotky je klíčovým faktorem. Vzhledem k izolaci a teplotním variacím v podkroví je důležité vybrat jednotku s dostatečným výkonem, který zajišťuje efektivní chlazení nebo ohřev bez nadměrné spotřeby energie. Optimální potřebný výkon lze stanovit na základě jednoduchého vzorce:

Pro každý 1m3 je třeba 30 wattů chladícího výkonu.

Pokud máte například prostor o rozměrech 8m x 5m x 1,5m = 60m3 x 30 = 1800W a potřebujete tedy minimálně 1,8 kW chladícího výkonu. U střešních prostor byste měli počítat s trochu silnějším výkonem.

Značka

Při výběru klimatizace je důležité zvážit renomované značky s dlouholetou historií a osvědčenou kvalitou. LG je známým výrobcem elektroniky s širokou škálou klimatizačních jednotek. Jejich inovativní a ekologicky šetrná technologie je vhodnou volbou pro podkrovní prostory.

Další významnou značkou je japonský Daikin. Patří ke světově uznávaným výrobcům v oblasti klimatizačních a vzduchotechnických  zařízení a neustále se snaží nacházet inovativní řešení. Jejich klimatizační jednotky zvládají náročné podmínky a díky invertorové technologii dokáží efektivně chladit, vytápět i čistit vzduch i v náročných podmínkách podkroví.

Výběru správné klimatizace pro podkroví se s námi nemusíte bát. Napište nám nebo zavolejte. Rádi vám se vším poradíme a doporučíme vhodnou variantu klimatizace pro vaše podkroví.


Přidejte Váš názor


Komentáře k článku - Zatím nejsou žádné komentáře

René Janoušek

Jsem specialista na klimatizace, vzduchotechniku a tepelná čerpadla. Rád vám v této oblasti poradím. Kontaktujte mne.

Kategorie článků